A typical Sydney semi-detached house was reworked to accommodate the needs of a young family, enjoy sunlight, embrace its small garden and carefully curate and frame its outlook to achieve a space that extends beyond its confined urban site.  Neutral Bay House was shortlisted in the   2014 Houses Awards  .  Photography  Felipe Neves
       
     
 Located on the ridge of Castlecrag, with a northerly orientation to the street, and a strongly sloping site to the south, the challenge of this project was how to maximize the sun and privacy, whilst opening to the 180 degree city and harbour views.  The proposed features a north-facing courtyard which allows deep penetration of the winter sun into the interior living spaces, whilst creating a private external living space. The massing and materiality of the proposed respond to and celebrate the existing sandstone outcrops and angophora of this unique and important site.
       
     
 Recently approved by Leichhardt Council, this project for a family of three required fine reworking of a one of a kind semi-detached house on a corner site in Balmain. The design is sensitive to the forms of the original house clearly distinguishing between old and new. The living spaces wrap around a sun filled courtyard while private spaces are hidden above, clad in zinc and a lantern like timber screen wall.
       
     
  Currently under construction  are these   two separate but intertwined residences on a tight urban site in Sydney's Surry Hills.  One residence rises out of what was a former horse stable, retaining much of the original building fabric. The other is a sculptured zinc clad form hovering above.  Following DA approval by Jorge Hrdina Architects, Downie North Architects were invited to bring our sensibilities to refine and further develop the concept into two distinctive and unique places befitting of locality and site.
       
     
 Located within a walk of the sands of Balmoral, the challenge of this original Californian Bungalow was how to reconcile its northerly orientation to the street with its south sloping site and ample though disconnected south-facing backyard.  The proposal is a simple one: to retain the original front half of the bungalow and introduce a new split level kitchen and living area opening to and activating the garden, which is top lit by a double height void featuring generous north-facing skylights. An additional vaulted first storey volume, containing three bedrooms and two bathrooms, captures breezes and views by means of carefully curated openings.
       
     
 Recently approved by Mosman Council, Mosman Semi is one half of a pair of semis located on a tree-lined street in Sydney’s lower north shore. No longer meeting the needs of its growing family of four, Downie North Architects was engaged to reconfigure the 1920s residence, to provide an ample open plan living, dining, kitchen area and an additional three bedrooms and bathroom to the new first storey addition.  With a focus on maximizing the perceived space and a high level of amenity within a minimal footprint, the proposed mass is strategically dissected to create a series of double height volumes, where (sun)light and air-movement are needed most.
       
     
  Currently nearing completion , the Wollstonecraft Terrace is the reworking of the living spaces of a terrace house. The design uses the full width of the site, connecting two courtyards with the interior, thereby extending the sense of space of both.